Veerkrachtig Surfer Blood

Collega’s van the Daily Indie presenteerden afgelopen vrijdag Surfer Blood in Rotown. En daar mogen we best blij mee zijn. De band uit West Palm Beach, Florida heeft na het succes van debuut ‘Astro Coast’ aardig wat zware klappen moeten verwerken.

Eerste single ‘Swim’ van ‘Astro Coast’ zet Surfer Blood in 2009 gelijk op de Indie kaart. Van het succes kunnen ze helaas niet lang genieten. Zo wordt in een tijdsbestek van nog geen vijf jaar de zanger gearresteerd vanwege een vechtende ruzie met zijn vriendin, vertrekt de bassist, wordt de bandbus beroofd en overlijd eind vorig jaar de gitarist op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Gelukkig is Surfer Blood helemaal terug met het nieuwe album ‘Snowdonia’ en nemen ze de Amsterdamse Pip Blom mee op tour door Europa.

fuzzy

De 21-jarige Pip Blom is aardig in the picture sinds ze met een band onstuimig de podia langs gaat. De Wereld Draait Door, Eurosonic, Grasnapolsky Festival en ondertussen maar leuke liedjes blijven schrijven. Klinkt vooral als the Pixies, wanneer Kim Deal de frontvrouw zou zijn. De gitarist zorgt voor de galmende, tweede stem. Zo komt ‘Truth’ in de buurt van the XX terwijl nieuwe single ‘I Think I’m In Love’ vooral lekker fuzzy klinkt. Baspartijen komen hard aan en maken de rauwe sound nog wat vetter. Pip voelt zich zelfverzekerd op het podium en laat zien dat er nog genoeg rockchicks rondlopen. Gaan we nog veel van horen.

Qua sound past ze perfect bij Surfer Blood. Op het eerste gezicht zou je van Pip en frontman John Paul Pitts niet zeggen dat ze een potje kunnen rocken. Geef ze een gitaar en ze bewijzen direct het tegendeel. Zie hem daar staan met zijn net hemd en bootschoenen. Tijdens de eerste tonen van opener ‘Fast Jabrony’ lijkt het wel of Morrissey voor ons staat. De band heeft er zin in, eerste dag van de tour en gelijk door met nieuwe single ‘Frozen’. Met twee nieuwe leden is het belangrijk om tijdens een show meteen de vibe op te zoeken. Gelukkig dat het viertal elkaar al heel wat jaren kent, want ze hebben met elkaar op school gezeten.

Zo veel shit meegemaakt, dat moet je ergens kwijt kunnen.

muziektherapie

Surfer Blood heeft haar tegenslagen intern kunnen verwerken. Nieuw album ‘Snowdonia’ klinkt vrolijker dan de twee voorgangers. Aanstekelijke samenzang en aanvullende gitaarpartijen. Pitts zoekt zijn bandmakkers regelmatig op. Geeft de gitarist zelfs een kusje op de wang. Toch oogt hij nogal zenuwachtig richting het publiek. Meestal blijft het bij een vriendelijke ‘’bedankt’’ of ‘’We’re Surfer Blood’’. Natuurlijk zijn er liefdevolle woordjes richting de nieuwe vrienden van Pip Blom. Tijdens de knappe, fuzzy gitaarsolo’s kan de frontman zich helemaal verliezen in de muziek. Het is echter pas halverwege, gedurende ‘Take It Easy’, Pitts’ favoriete nummer, dat hij het publiek in loopt. Mensen begint te omhelzen en passioneel, met hier en daar een schreeuw, de frustratie van zich af zingt. Zie de emoties op het gezicht.

Zo veel shit meegemaakt, dat moet je ergens kwijt kunnen. Op tweede album Pythons kwam de zanger té agressief over. Nu weet hij het op een positievere manier te brengen. ‘’We’ve got a new album out. I’m very proud of it.’’ De titeltrack is een fraai stukje muziek van ruim zeven minuten. De Fender gitaren gaan deze keer amicaal dezelfde kant op tot er wat interessante tempowisselingen optreden. ‘Matter of Time’ is verreweg het meest aanstekelijke nummer van het vierde album en zorgt daar live ook voor. Afsluiten doen de heren en dame met de track waar het allemaal mee begon: ‘Swim’. Een prima slot van de show. Hopelijk zien we ze nu weer wat vaker in Nederland.

bron: 3voor12 Rotterdam

foto’s: Lodewijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *