the Founder: Down at McDonnelzzz (2016)

thefounder

Dinsdagavond draait er bij Pathé een sneakfilm. Meestal een aparte keuze maar altijd de moeite. De keren dat ik afgelopen jaren ben weggelopen zijn op een hand te tellen. Deze keer hoopten we op Why Him, de nieuwe James Franco. In zaal zes werd echter the Founder geserveerd. Een waargebeurd verhaal over fastfoodketen McDonalds.

Michael Keaton begint met een boeiende monoloog, een mooi verkoperspraatje in feite. Dagelijks gaat hij deur aan deur om van die teleshoplijn rommel aan de man te brengen. Helaas, elke keer krijgt Ray Kroc een dikke vette nee op zijn bord. Na keer op keer in aanvaring te komen met de lokale drive-in zoekt onze held een nieuwe eetgelegenheid.

thefounder-1De vraag naar acht milkshake makers zorgt ervoor dat zijn hele wereld even op z’n kop gezet wordt. In San Bernadino komt hij een kleine, gezellige eettent tegen waar je voor 15 cent een burger in je handen hebt. De golden arches, dan nog een concept, trekt meteen de aandacht. Geen drive-in echter maar het eerste fastfoodrestaurant in de omtrek. Dankzij het Speedee Service System bieden ze een uiterst functionele manier van werken en service. De hele werkwijze spreekt Ray enorm aan. Geen bord of bestek nee gewoon uit het vuistje.

Al snel raakt hij aan de praat met de broers achter McDonalds, Maurice ‘Mac’ en Richard ‘Dick’. Onze Ray heeft wilde plannen met de burger joint, gaande van insta-milkshakes tot het opzetten van een heuse franchise. De broers hebben het allemaal al eerder geprobeerd sinds ze in 1940 de zaak openden. Het duo staat daarom niet echt te springen om de enthousiaste ideeën. Hoe het verder loopt laat ik helemaal aan de bioscoopbezoeker over om te checken. Boeiend is een understatement. Kroc blijkt meer te zijn dan een simpel huis aan huis verkopertje.

”Perseverance is het toverwoord”

Geweldig gespeeld door Michael Keaton overigens. Volgend jaar zien we hem in de terugkeer van Spider-Man als slechterik the Vulture. Een mooie aanvulling aan de comeback van de originele Batman van het witte doek. Keaton beleefde met Birdman zijn meest recente hoogtepunt maar films als Robocop, the Other Guys, Minions en in retrospect Beetlejuice, Jackie Brown en White Noise, laten zien wat voor een uiterst diverse en charismatische acteur de beste man is. Geboren als Michael Douglas maar zo eentje loopt er al rond in Hollywood.

the-founder-film-trailer-stillMac de nogal stoïcijnse helft van de gebroeders McDonalds wordt gespeeld door de immer koele, met of zonder snor acterende, Nick Offerman. De vele telefoongesprekken tussen hem en Keaton zijn alleen al de moeite waard om de film even een blik te gunnen.

The Founder speelt zich bovendien af in het Amerika van de mid 50’s vol vintage bakken, kleding en lifestyle. Hét moment dat de Grease generatie kennis maakt met de evolutie vanMcDonalds. Ik krijg gelijk trek, want bijna in geuren en kleuren word er een kijkje achter de schermen getoond. Waar zijn die 4D bioscopen? In den beginne bestaat er natuurlijk de classic burger bestaande uit drie plakjes augurk, beetje ketchup, beetje mosterd en serveren maar. Na verloop van tijd worden daar door elke staat, lokale flavours aan het gerecht toe gevoegd. Hmmm, ga ik voor een Quarter Pounder of toch die classic Big Mac?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *