Morning Parade – Morning Parade

morning-parade-same_content(EMI) Eindelijk het eerste album van de mannen van Morning Parade ligt in de winkels. Het heeft even geduurd. Plots waren ze daar begin vorig jaar met de knaller ‘Under the Stars’. Bij zowel Giel Beelen als Michiel Veenstra van 3FM laat het vijftal, met hun eerste single en een meesterlijke cover van Rihanna’s ‘S&M’, een sterke indruk achter. Wanneer zelfs de B-kant ‘A+E’ als tweede single wordt uitgebracht valt er allesbehalve te spreken van een ééndagsvlieg.

Na veel touren, waaronder zat optredens in Nederland, is de debuutplaat bijna klaar. In aanloop van de lancering krijgen we een voorproefje met de nieuwe single ‘Us & Ourselves’. Het klinkt, onder aanvoering van de aangename stem van zanger Steve Sparrow, even opwindend als de eerste hit. Net als hun liveoptredens smaakt het naar meer. Begin maart ligt dan eindelijk het titelloze album in de winkel.

De hoes lijkt, net als de sound, op het debuut van Muse. De spacy vibe, het kalme pianospel en de catchy gitaarrifjes zorgen voor een opwindend geluid. We worden bij opener ‘Blue Winter’ getrakteerd op een wall of sound waardoor de lente omarmt kan worden. Morning Parade plaatst elf mooie liedjes in je hoofd die langzaam vertakken. Er lijkt met zoveel vreugde te worden gespeeld, iedere keer weer naar een hoogtepunt.

Het is echter niet zo dat we te maken hebben met elf identieke songs. Morning Parade heeft een eigen sound te pakken waarmee ze van een rustig tempo naar hun hardere kant kunnen gaan zonder het gehele plaatje uit het oog te verliezen. Grappig is dat de mannen elkaar pas enkele jaren kennen. Het lijkt alsof de heren al lang samen spelen. Soms klinkt hun muziek wat slick. Niet zo gek aangezien ze onder contract staan bij het Britse major label EMI waar ook Coldplay een plekje heeft.

Toch heeft het label de jongens alle ruimte gegeven om een fris debuut te maken. De band had al heel wat songs klaar en wist dit live prima om te zetten. Parlophone gaf hun daarom meer tijd om de nieuwe songs te bewerken voor het album. Halverwege de plaat vinden we de twee bekende hits. Deze tracks geven perfect het gevoel van de band weer. Mooie opbouw rondom de zachte vocalen met gitaren die elke seconde dichterbij komen. De drums kicken in en we gaan mee voor een ritje op de ‘Caroussel’.

‘Close to Your Heart’ heeft geen intro nodig. Het nummer is meer recht toe recht aan, al blijven toch de bekende ingrediënten aanwezig en duiken de gitaren regelmatig mee in de groove. ‘Half Litre Bottle’ gaat omgekeerd te werk. Enkel vocalen en snaren kabbelen lekker verder gesteund door een droevige tekst over drankmisbruik. ‘Monday Morning’ geeft vervolgens het ochtendgevoel na een wilde nacht goed weer. Doet de bandnaam alle eer aan bovendien.

De plaat sluit mooi af met de langste track van het album. ‘Born Alone’ bezit de inmiddels kenmerkende opbouw dankzij de aanwezige drums en tokkelende gitaren. Als de synths erbij komen knalt Morning Parade naar het einde en sluiten ze samen zingend af met ‘I Was Born Alone, but I Won’t Die Alone’. De shows op 29 en 31 maart in de Melkweg Amsterdam en Rotown Rotterdam zijn uitverkocht maar er is nog een lange festivalzomer voor de boeg.

 

bron: Roar E-Zine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *