John Wick Chapter 2: Reloaded


Knock Knock? John Wick is terug! Niet zo gek, want zijn auto werd gestolen… Reden? Wraak op de moord van zijn broer en irritante neefje uit het eerste deel, dwingt de Russische maffiabaas Abram Tarasov om John’s Mustang in beslag te nemen. De monoloog is al bijna even enerverend als de eerste John Wick film. Wanneer je denkt dat het niet extremer kan worden, think again!

Alles wat John eigenlijk wil is rust. Samen met zijn nieuwe (naamloze) hond als Turner en Hooch een toekomst opbouwen, buiten het crimineel milieu. Maar ja, once you get in… Nog altijd blijven de gedachten van zijn overleden vrouw hem achtervolgen. Zijn vrouw weg, zijn hondje weg… en dan ook nog zijn geliefde auto stelen. Iedereen kent John Wick en weet wat hij kan. In het Russische circuit wordt hij niet voor niets ‘Baba Yaga’ genoemd wat vrij vertaald de Boogeyman betekend. Toch blijven ze hem kwellen. Heeft Jonathan net opnieuw zijn wapens begraven onder een verse lading cement, krijgt hij een ‘marker’. Zolang die niet wordt afschudt, ben je geen vrij man. Het maakt hem zelfs een highly suspect met een prijskaartje van zeven miljoen.

Bekende gezichten

Voldoet hij aan de bijgevoegde opdracht dan is er nog meer stront aan de knikker. Ruby Rose als doofstomme assassin en een wraaklustige Common (denk Wanted) houden hem in de gaten. Gelukkig voor John zijn er ook enkele bekende gezichten uit de eerste film die hem helpen, waar kan. De wereld van John Wick leeft en voelt vertrouwd. Ieder personage lijkt een signifieke rol in het leven van John Wick te spelen. John Leguizamo, Ian McShane en Lance Reddick leveren opnieuw overtuigende vertolkingen maar kunnen hem niet tegenhouden in het geen wat hij moet doen. Zelfs ouwe ‘mentor’ Laurence ‘Morpheus’ Fishburne kan met zijn filosofische denkwijze niet op hem inpraten.

De muziek is ook terug. Het moment dat onze held over de George Washington brug loopt, klinkt de Story of Wick op de achtergrond. Voel de synths, drums en de snaren als de hartslag van de stad, het schept een soort van neo noir beeld.  De dubstep beats werken in da club. Rome is het danstoneel in het tweede deel. De soundtrack past bij het artistieke en flitsende knokwerk. Camerashots zijn adembenemend en laten je meermaals voelen alsof je naast John Wick op de grond ligt. Al zouden wij natuurlijk al lang dood zijn.

Stuntman show

Damn, wat een incasseringsvermogen! De special effects van de gunshots lijken levensecht. Maar dat kan ook komen door de bruutheid en het realisme van de close combat. Regisseursduo Chad Stahelski en David Leitch weten waar ze het over hebben. De twee begonnen in de jaren ’90 als stuntmannen. Stahelski was zelfs de stand-in na de dood van Brandon Lee in the Crow. Zo veel jaar later zijn ze gaan samenwerken en hebben al hun ervaring gebruikt om John Wick te maken. Aangezien ze nu met een sequel komen mogen we naar Hollywood maatstaven alleen maar meer en meer verwachten. John Wick Reloaded!

Yeah, I’m thinking I’m back!

John Wick was voor het tweetal de eerste keer in de director’s chair maar voor beide heren wacht een mooie toekomst. Leitch staat op het punt om te beginnen aan Deadpool 2 terwijl Stahelski deze keer Chapter 2 in zijn eentje heeft geregisseerd. Chad is ondertussen ook bezig aan Triple Threat, de clash tussen Tony Jaa (Ong Bak), Iko Uwais (the Raid) en Tiger Chen, de martial arts meester van Keanu Reeves. De 52 jarige acteur draait zelf al weer even mee en blijft toch vooral een actieheld sinds hij als Ted met Bill de wereld redde. [air guitar] Iets wat hij vaker zou doen, ja gitaar spelen ook maar de wereld redden: Bram Stoker’s Dracula, Speed, the Matrix, Constantine, Johnny Mnemonic…

Kille humor

Twee uur lang worden we getrakteerd op een achtbaanrit met Reeves achter het stuur. Zelfs in zijn verrotte Mustang weet hij nog de gekste capriolen uit te halen. Let op die sweep mensen! Gelukkig is het niet altijd even serieus en leeft de kille humor net als de slimme oneliners. De scènes tussen Reeves en Common staan stijf van de spanning. Assassins meets the Heat. Maar iedere bioscoopbezoeker komt natuurlijk voor de actie en daar zit de film vol van. Wat is er beter dan een portie payback? De acrobatische moves en bottenbrekende stunts spatten van het scherm met een souplesse waar veel Hollywood acteurs jaloers op zijn. Ziet em duun jom! Of huur Ron Goossens in.

In Knock Knock leek Keanu nog zo kwetsbaar, in Keanu ‘speelde’ hij de verdwaalde kat van Keegan-Michael Kay en Jordan Peele maar het liefst zien we Keanu Reeves als die stoere gozer met weinig woorden en emoties. Zijn acteerprestaties zijn vaak in twijfel getrokken, kijk maar naar de lijst van Golden Raspberry nominaties. Daarom ben ik heel blij dat een derde John Wick al in de maak is. Net als een derde Bill & Ted maar laten we die jeugdherinnering nog even intact. Wat ze hebben gedaan met Point Break is al erg genoeg!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *