Dutch Comic Con 2017: a Pop Life

Lange rijen voor Dutch Comic Con 2017

De Dude, Patrick Bateman, (Waar is) Waldo, Kung Fury, Goku, Robin Hood en Face uit de A-Team. Allemaal zijn ze er afgelopen zaterdag, tijdens de tweejaarlijkse Dutch Comic Con in de Jaarbeurs van Utrecht. De originele Amerikaanse edities zijn al jaren ongekend populair en ook bij onze zuiderburen loopt FACTS als een tierelier. In Nederland is cosplay booming, waardoor de ‘stripbeurzen’ ook bij ons als paddenstoelen uit de grond schieten.

”Robin… the hooded man”

Robin Hood uit Once Upon a Time

Natuurlijk zijn de mooie verkleedpartijen niet de enige reden om een Comic Con te houden. Het maakt het event wel veel vermakelijker én gezelliger. Even de dagelijkse sleur vergeten en jezelf wanen in Raccoon City of Hyrule. Iedereen gaat maar wat graag met verklede helden op de foto. Erg fijn voor social media maar in real life zogt het voor heel wat leuke interacties. Je kan zelfs op een speeddate gaan. Pikachu schuifelt voorbij, tientallen Jokers en Harley Quinns werken de make up even bij of het moment dat je oog in oog komt te staan met Bumblebee uit Transformers.

Na een lange rij buiten, moeten we ook binnen even geduld hebben. Gelukkig hangt er een heerlijk zonnetje. Bijna zonde om de hele dag binnen door te brengen, maar dan kom je de eerste zaal binnen en gaat het hartje sneller kloppen. We arriveren net op tijd bij het hoofdpodium. Niemand minder dan Robin Hood uit de populaire sprookjesserie Once Upon a Time komt een halfuurtje langs voor een Q en A met de fans. Helaas geen Rumplestiltskin of Hook maar acteur Sean Maguire vertelt luchtig over zijn rol. Waarom hij bijvoorbeeld CGI pijlen afschiet. ”De collega’s hebben niet zo’n vertrouwen in mijn pijl en boogkunsten. Hahaha!”

”Maybe you can hire the A-Team”

Veel leuke weetjes maar we zijn er net en er valt nog veel meer te zien en te beleven. Genoeg activiteiten voor de kids. Springen in het Spongebob luchtkasteel, een praatje maken met kinderboekenschrijver Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje, de Griezelbus) of Ewoks afschieten… Echt waar. De iets ouderen, want iedereen is weer even kind op een beurs als dit, kunnen zien hoe een Facehugger in 3D gemaakt word, originele Star Wars props bekijken bij de Dutch Garrison of even op de foto met twee Batmobiles (de 60’s tv versie en de versie uit de Tim Burton films) en het busje van de A-Team. Over BA en Murdock gesproken, Dirk Benedict aka Face zit net achter zijn tafeltje voor een babbel en een krabbel. Inmiddels 73 maar zo’n gezicht vergeet je nooit meer.

Face en zijn fans

Tijd voor de volgende zaal, de Dealers Hal. Vooral gericht op de merchandise. Vintage toys heaven. Helaas weinig 80’s toys maar vooral veel mooie action figures met prijskaartjes van honderden euro’s. En comics, een zee aan comics. Zo heeft strip gigant House of M een hele mooie stand. Veel artiesten die je favoriete personage voor je tekenen of een portret van je schetsen in mangastijl! Het is dan ook niet voor niets een Comic Con, in 1970 begonnen te San Diego Comic Con voor 145 man.

Verder een kleurrijke diversiteit aan winkeltjes dat gaat van Japanse spulletjes tot Steampunk kledij. Als een amateur Toy Hunter kom ik langs de Toy Boys met fenomenale Flash Gordon actiefiguren. Maar mijn action figure sense is tingling bij de t-shirt stand van Dirtees. Twee bakken vol 80’s toys. Thundercats, He-man, Funimations Ghost Busters en Turtles. Voor tien euro kies ik Ace Duck, Shredder, Ratking en Haunter van laatstgenoemde tekenfilms. Nice!

”Excuse me princess!”

Achterin de zaal kan je de trap op om even een overzichtelijk beeld te krijgen van de mensenmassa aanwezig op Dutch Comic Con. 17000 bezoekers in totaal voor de zaterdag alleen. Een paradijs voor elke popcultuur liefhebber. Ook al heb je niks met comics, films, anime, tv series of games, het blijft een interessant fenomeen. En de beurzen worden alleen maar populairder, waardoor er nog meer cosplay activiteiten ontstaan. Een win-win situatie dus.

Over games gesproken. Een aparte hal is toegewijd aan de diverse consoles met de nieuwste titels. Persoonlijk boeien de nieuwste titels me niet meer zo veel. Te high tech allemaal. Mijn hart klopt dan ook sneller bij het zien van NES figuren als Mega Man, Link, Bubble en Bobble. Het online gebeuren gaat aan mijn hoofd voorbij maar een titel als Tekken 7 interesseert me nog wel. Net als Nintendo heeft Game Mania een interessante plek midden in de zaal met een Throne of Games en veel aandacht voor neerlands hoop Horizon Zero Dawn. Wereldklasse.

”Happy Happy, Joy Joy”

Old school Cantina gevoel

Goodies-a-plenty zodat het merendeel met een blij gezicht rondloopt. Het helpt natuurlijk ook dat de beurs goed geregeld is met genoeg eetplekjes die overkomen als een gezellige cantine. Helaas geen Figrin D’an en zijn band voor een potje muziek. Er kan wel gezongen worden bij een karaoke bar in Japanse Anime stijl. Daar lijkt het nog te vroeg voor, dan is het bij de Guardians of the Galaxy silent disco in de eerste zaal veel drukker. De gamehall heeft ook een podium waar diverse presentaties worden gehouden. Verderop zijn er van die populaire YouTube gasten commentaar aan het leveren terwijl ze aan het spelen zijn. Boeiend!? Niet voor mij. De toernooien (Fifa, Super Mario Smash Bros.) bieden ook weinig meerwaarde naar mijn mening als je niet zelf meespeelt.

Daarvoor vind ik de andere bezienswaardigheden interessanter. Maar goed ieders cup of tea. Na vijf uur heeft mijn vriendin het wel gezien en kan ik het een dik geslaagde editie van de Comic Con noemen. Als klap op de vuurpijl zien we nog even, onder veel belangstelling, Lennie James, beter bekend als Morgan Jones uit the Walking Dead. Hoewel ik een fervente liefhebber ben van zombiefilms, heeft de populaire serie me nooit echt weten te boeien. Voor ik het weet lopen we richting de uitgang. Helaas net voor de cosplay modeshow maar de kandidaten zijn makkelijk te spotten. Onder hen enkele Ghostbusters en de groene Power Ranger. Met meer liefde gemaakt dan de laatste interpretaties van beide films. Dat is waar het omdraait. De liefde voor popcultuur in al zijn geuren en kleuren en onder de liefhebbers schept dat een mooie, waardevolle band. Nu terug de echte wereld in. Zucht…

een Q en A met Lennie James uit the Walking Dead

foto’s: Lodewijk Hoebens (meer zijn te vinden op mijn facebook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *