Dope D.O.D. weet de Kroepoekfabriek te kraken

dope-6

‘’Hey yo, what’s up Jay? Nigga’ What’s cracking? What you’re doing? What’s going on? What’s happening?’’ Zo begon in 2011 Dope D.O.D.’s doorbraakhit ‘What Happened’. Het antwoord, na drie albums, één EP en veel optredens in binnen- en buitenland blijft de populariteit van het sinistere drietal ongekend groeien.  Na support acts voor Korn en Limp Bizkit in Amerika, zijn de Groningers veel vaker te vinden in het buitenland dan op de Nederlandse podia. Gelukkig bleven ze na de afterparty met Die Antwoord in de HMH nog even langer in het land. Zo passeerden ze vrijdag 6 februari langs de Kroepoekfabriek voordat ze in hun ‘eigen’ Vera de presentatie houden van nieuwe EPUgly. Daarna begint opnieuw een Europese tour van enkele maanden. Inmiddels is de video van ‘What Happened’ op YouTube al meer dan 13 miljoen keer bekeken.  Ondanks dit succes blijkt de Kroepoekfabriek in Vlaardingen niet stampend vol te zitten.

dope-3Terwijl een stukje verderop in Dordrecht, Hollands hip hop trots Typhoon zorgt voor een uitverkocht Bibelot, serveren de van origine Dordtenaren van Brandwerk als smeulend voorprogramma van Dope D.O.D. Dit hiphop collectief bestaat vanavond uit slicer KAY Martin, MC Ella…, hypeman Diggy Rast, en met hip Legend of Zelda shirt, DJ Stam Des Bouvrie. Na de finale van de Grote Prijs van Nederland in 2013, zijn de mannen druk bezig met hun tweede EP Water voor de Nieuwe Oogst. Nieuwer materiaal zoals ‘Altijd Bezig’, ‘Regisseur van de Atmosfeer’ en met name ‘Fluitje van een Cent’ gaan er bij het enthousiaste publiek in als koek. Teksten als ‘’Fluitje van een cent, we blazen’’ met wat lijkt op een sample van France Gall’s chanson ‘Poupée de cire, poupée de son’ nestelen zich al vrij snel in je hoofd en zorgen dat de rest van het lichaam langzaam in beweging komt.

dope-2Beide rappers houden de flow er goed in en weten elkaar, met de nodige humor, prima te vinden. Diggy Rast vervult zijn taak als hypeman met verve en weet met rake opmerkingen uit de hoek te komen. Wanneer er door het diverse publiek (man in een mopshondenpak, uitgedoste punkers, hippe veertigers,…) ‘Slayer’ wordt geroepen, antwoordt Diggy scherp  ‘Dat is voor een andere keer!’.  Wanneer men meer van Brandwerk wil horen, verzoekt de man met de rasta’s, om naar boven te gaan waar de merchandise zich bevindt. Halverwege de set wordt de show echter gestolen door een tiener vol zelfvertrouwen die op de vloer even wat breakdance moves laat zien. Minstens zestien jaar zou hij  geweest moeten zijn want, dat is immers de minimumleeftijd vanavond. Wiet en wodka verheerlijking maken dat later tijdens Dope D.O.D. wel duidelijk.

Vooraleer we aan de Groningse hoofdact toe zijn krijgen we de talentvolle stadsgenoot Mulu aan het woord. De 22 jarige werkt al enige tijd aan zijn carrière, hij is verantwoordelijk voor de inleiding van ‘What Happened’, stond dat jaar in de finale van de Grote Prijs van Nederland, bracht in 2013 een eerste EP uit en kent via het Groningse netwerk de jongens van Dope D.O.D. al vrij lang. Eind vorig jaar kwam eindelijk zijn debuutalbum Glasplaat uit. dope-4ChuBeats, ook bekend van zijn werk voor Dope D.O.D., zorgt voor gevarieerde beats, van de horrorachtige sound van zijn Groningse collega’s naar een meer old school vibe, waar Mulu zijn persoonlijke en filosofische raps over heen kan spitten. De manier van rappen heeft wat weg van Sticks. Niet zo gek eigenlijk want, naast Eminem is de rapper van Opgezwolle één van zijn grote inspiratiebronnen. Ondertussen heeft hij ook met andere voorbeelden als Kraantje Pappie, Raymtzer en Def P samengewerkt.

Door de optredens in binnen- en buitenland met Dope D.O.D. spat het zelfvertrouwen van hem af. Bovendien weet de Groninger met zijn hooks  de aandacht van het publiek vast te houden. Links van het podium heeft zich al een posse van hippe veertigers gevormd die los gaan en even een boks uitwisselen met de sympathieke rapper. Tijdens de climax zien we de eerste crowdsurfer een poging wagen over het moshende publiek. ‘Als Ik 1 Ding Weet’  is niet alleen de eerste single van talentvolle Mulu maar, bewijst ook waarom we deze jongen zeker in de gaten moeten houden. Boekingskantoor Mojo Concerts heeft hem tijdens Eurosonic Noorderslag niet voor niets een contract aangeboden.

Dr. Diggles, met eng clownsmasker, zorgt er vervolgens voor dat na Mulu en ChuBeats de flow niet verdwijnt.  De DJ van Dope D.O.D. laat een lange creepy carnavals sound horen.  ‘’Welcome to the Ugly show!’’, klinkt het uit de speakers. Wanneer de eerste dubstep beat valt, is het tijd voor een tweede crowdsurf poging.  Skits Vicious met bivakmuts komt het podium op en begint met het nieuwe ‘From the Shadows’.  Dan volgen Jay Reaper en ten slotte Dopey Rotten en brengt het drietal ‘Trapazoid’  van de nieuwe EP Ugly . Ondanks dat het publiek onmiddellijk uit zijn dak gaat, zijn we nog niet toe aan een wall of death. Wel nemen Jay, Dopey en Skits ieder een deel van de zaal voor hun rekening en probeert ze zo nog meer op te zwepen.

dope-1Enig effect heeft het opfokken wel, maar uiteindelijk zijn het de zware hardcore beats van Dr. Diggles waardoor iedereen gaat bouncen. Tijdens ‘Rocket’ zien we op het videoscherm hoe hard men gaat bij shows in Frankrijk en Hongarije. ‘’Snap je die shit?’’, vraagt Skits, voordat ‘Ridiculous’ en de titeltrack van het laatste album ‘Master Xploder’ de boel verder in lichter laaie zet. Tijd om even te relaxen en wat anders aan te steken. Sterke drank wordt boven gehaald en Diggles start ‘I Wanna Get High’ van Cypress Hill zodat hij de rest van de crew kan laten genieten van een extra lange joint. Shotjes worden aangeboden aan het toegestroomde tienerpubliek terwijl wietdampen de hele Kroepoekfabriek verenigen.

Tekstueel beschrijft ‘Triads’ perfect de sfeer van vanavond, een avond vol verrassingen. Zo is er een sneak van de ‘Ridiculous Part 2’ video te zien met niemand minder dan Redman als gastrapper. Dope D.O.D. weet iedere keer weer de singles te vergezellen met een stoere videoclip, vaak gebaseerd op films. Sowieso denkt de crew erg visueel met wat ze aan het doen zijn. ‘’Jullie gaan lekker Vlaardingen!’’, vervolgd Dopey Rotten terwijl Skits Vicious met de minuut vrolijker lijkt te worden. Tijdens ‘Redrum’ van debuut Branded neemt hij de aandacht op zich door even Samuel L. Jackson’s personage uit Pulp Fiction te quoten. Het tempo blijft moordend. Handen, middelvingers en duivelhoorns gaan de lucht in terwijl de jongens met ‘Witness the Crispness’ bij het debuut blijven hangen.

‘What Happened’ kan uiteindelijk niet achterblijven. Wanneer de eerste beelden van de videoclip te zien zijn weet het publiek al genoeg. Poging numero drie van de crowd surfer eindigt in de armen van de security. Hij brengt hem hardhandig naar de uitgang. Onverstoord gaat het feest gewoon door. De verwachtte wall of death gaat dan toch plaatsvinden, al zijn er genoeg mensen die in het midden blijven door dansen. Het zorgt voor een zwaar feestgedruis dat maar niet lijkt te eindigen. Ook al verlaten de gasten van Dope D.O.D. het podium, de muziek blijft gaan en een duivelse compilatie is op het scherm te zien. ‘’Zijn jullie klaar voor de toegift’’, vraagt Jay Reaper dreigend. Zonder afro lijkt hij toch wel veel op een vervaarlijke Nigel de Jong. dope-5‘’We hebben nog iets speciaals voor jullie. Dat hebben jullie verdiend!’’ zegt een blije Skits Vicious. Het gaat om nieuwe track ‘Under Control’ dat werd geproduceerd door Big 2 van the Opposites.

De controle verdwijnt volledig wanneer System of a Down’s ‘Chop Suey!’ wordt gespeeld met een grote moshpit als resultaat. ‘’We wanna go out with a big bang! Middelvingers voor de politie, de regering en iedereen die niet houdt van Dope D.O.D. en Vlaardingen!’’ eist Jay een laatste maal. Een massaal respons natuurlijk. De show lijkt even later min of meer afgelopen, al blijven de mannen drinkend en rokend op het podium rond hangen. Selfie’s worden genomen. Iedereen lijkt nog in een bepaalde staat, terwijl door de speakers ‘Killing in the Name’ klinkt. De volgende DJ schuift al aan om het feestje nog tot in de vroege uren door te zetten. Wie wilt nagenieten, niet vergeten, de EP Ugly komt uit op vrijdag 13 februari.

foto’s: Lodewijk Hoebens

bron: Counter Culture

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *