Twintig jaar Papa Roach en ‘Still Swinging’

Twintig jaar Papa Roach en ‘Still Swinging’. Deze eerste single van album the Connection uit 2012, is bij uitstek geschikt om de show te openenSinds 2010 is het viertal bezig aan een tweede jeugd. Niet alleen brengt voormalig label Geffen, tegen de zin van de band in, een verzamelaar uit. Zelf komt het viertal even later met Time for Annihilation. Een verzameling van de bekendste hits live uitgevoerd, aangevuld met enkele nieuwe liedjes. Tel daarbij het album van vorig jaar en er is genoeg materiaal aanwezig om een nieuwe lichting fans aan te spreken. Publieksfavoriet ‘Scars’ lijkt zelfs het anthem stokje over te nemen van ‘Last Resort’.

dsc_6128Om een jeugdig publiek aan te spreken is het slimme een jonge en hippe support act mee te nemen. In eerste instantie zou Escape the Fate openen. Wegens onduidelijke privé redenen werd op het laatste moment het Britse Glamour of the Kill als voorprogramma ingeschakeld. Geen slechte keuze, zo blijkt. Veel fans lijken speciaal voor Escape the Fate te zijn gekomen. Glamour of the Kill pakt goed uit als vervanger. Het geluid staat misschien niet al te best (schel klinkende drums), het viertal brengt een stevige portie hard rock en metalcore.

Nadat een misvormde versie van ‘God Save the Queen’ door de zaal klinkt neemt frontman Davey ‘Death’ Richmond het roer over. Hij roept, zingt en beweegt er op los. De grunts en screams laat hij over aan de gitarist en bassist links en rechts van hem. Zelf is hij meer van de emotionele vocalen naast veelvuldige interactie met het publiek. De vele vrouwelijke fans weten dit enorm te waarderen. Davey jut de boel aardig op en staat regelmatig, met zijn tong uit zijn bek, genietend de zaal in te kijken. Er is volop beweging. Voor de stoerdere mannen valt er genoeg te genieten met steviger werk als ‘Lost Souls’ en de cover ‘Love Gun’ van de bekendste glamband Kiss. Dat het nog harder kan bewijst het publiek zelf tijdens afsluiter en doorbraakhit ‘Feeling Alive’. Dankzij een heuse Wall of Death raakt de menigte aardig opgewarmd voor Papa Roach.

Opwarming heeft het publiek niet nodig zo blijkt vrij snel. dsc_7545De band en dan met name zanger Jacoby Shaddix klinkt in het begin wat stroefjes. De frontman maakt zijn excuses voor de hese stem. Terwijl hij nog niet zo lang geleden geopereerd is aan zijn stembanden. Hoe dan ook, Papa Roach blijft swingen! Vanavond vooral werk van debuut Infest en nieuweling the Connection. Opvallend is dat de recentere songs zoals ‘Lifeline’ en ‘Before I Die’ een hoger popgehalte hebben dan ‘classics’ als ‘Blood Brothers’.

Een song die niet vaak live wordt gespeeld maar bij liefhebbers van de game Tony Hawk Pro Skater 2 zeker in het geheugen gegrift staat. Halverwege de set gaat letterlijk en figuurlijk opnieuw de vlam in de pijp. Afkomstig van Time of Annihilation zorgt ‘Burn’ voor het betere beukwerk. De weinige fans die nog niet meezingen doen mee en gezamenlijk gaan de vuisten en horns de lucht in. Tempo wordt opgeschroefd door de combi ‘…To Be Loved’ en ‘Getting Away with Murder’. Het moet gezegd worden dat niet alles even zuiver klinkt maar de show en enthousiasme is er niet minder om.

Hoogtepunten volgen, ‘Scars’ kan inmiddels bestempeld worden als een nieuw anthem voor Papa Roach getuige de euforie in de Jupiler zaal. Het is een stevige ballad over verslaving en zelfmoord dat volledig overstemd wordt door de sing-a-long van het publiek. Opvallend dat deze nieuwere songs zoals ook ‘Forever’, waar we gratuit enkele tieten te zien krijgen, positiever klinken dan het oudere werk. Uiteraard zijn het de oudjes waar mee afgesloten wordt. Jacoby zet het op een rappen om de ontstane noise bij te houden en laat zijn geïrriteerde stembanden een laatste keer volledig gaan. Zonder encore loopt de avond met dé hit ‘Last Resort’ ten einde. ”Cut my life into pieces!”, klinkt het massaal. Na Limp Bizkit en Korn had de 013 met Papa Roach opnieuw een vaandeldrager van het nu-metal genre on stage. Ook al teren de drie bands vooral op ouder werk, na twintig jaar zijn ze nog springlevend.

In november komen Papa Roach en Glamour of the Kill opnieuw naar Nederland. Samen staan ze op de line-up van Distortion Fest in Eindhoven.

foto’s: Sandra Grootenboer

bron: Roar E-Zine

dsc_7101

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *