Sexual Reproductive Systems – Killer Sex Dub ’n Roll

srsSoms hoop je van The Prodigy dat ze wat meer variatie brengen in hun songs. Aangezien het vooral één man is die de muziek maakt is dit ook niet zo vreemd. Gelukkig is er nu Sexual Reproductive Systems die met hun tweede EP Killer Sex Dub ‘N’ Roll zeven songs hebben gecreëerd die inventieve banduitvoeringen kunnen zijn van the Prodigy.

Het is echter veel te gevaarlijk om ze te vergelijken met anderen. Sinds hun eerste EP hebben ze twee jaar hard gewerkt om hun eigen sound te vinden. De basis zijn de inhoudelijke raps van frontman Ricardo van ’t Hof met snijdende gitaarriffs door Bart van Dorp. De drum ’n bass komt van Ewout Bazen achter de drums en Bart Proost op synthesizers. Het handige is dat deze toetsentovenaar ook dient als producer van de band.

De productie is begonnen in hun minivan waarmee ze langs de kusten van surfend Frankrijk en Spanje tourden. Deze jongensdroom maken we mee in het toepasselijke nummer ‘Minivan’. Uit de lyrics valt tussen de regels door de betekenis van de bandnaam te herleiden. Na de tour zijn de mannen uit Vlaardingen de studio ingedoken en aan de slag gegaan met hun muzikale inspiraties dat gaat van rap tot rock.

‘Minivan’ gaat over dit proces, naast de vette muzikale sound hebben de heren genoeg te vertellen. Songs als ‘Violence’ en ‘Hypocrites’ zijn goede voorbeelden van hun politieke invloeden en worden à la Rage Against the Machine op ons los gelaten. De drums zijn lekker misleidend, het ene moment zijn ze laid back dan kickt die bass er in en horen we de stem van Rudeboy in Ricardo’s gespit.

Die vocalen lijken terug te komen in ‘Give it All’. Al is het hier de frontman van Señor Sandor die het refrein voor zijn rekening neemt. Deze opener van het album is een perfecte presentatie van de band. ‘’The day I die, is the day I retire.’’ Het kwartet geeft elkaar de ruimte waardoor er aparte overgangen zijn tussen hun muzikale wapenfeiten. Met een bass sausje vloeit het geheel organisch samen.

Aangezien Bart Proost een eigen studio heeft, is hij gaan experimenteren met nieuwe opnametechnieken. Naast opvallende riedeltjes in ‘Hurdy Gurdy’ en ‘Hit the Deck’ en de afsluitende klapper ‘Hypocrites’ is een dankwoordje op zijn plaats voor het mixen. Dit geeft Sexual Reproductive System nog meer die eigen sound. Vandaar de Dub in de albumtitel.

Het genre is misschien niet constant aanwezig zoals in het opzwepende ‘Allround Killer’, de zeven nummers staan echter als een huis, zijn divers genoeg en vernieuwend bovendien. De band heeft zowel inhoud als een interessante verpakking. Na een knallende releaseparty van deze EP zijn de jongens klaar voor het grote werk. Laat die dampende, stampende zomer maar komen.

bron: 3voor12 Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *